Kaczka szefa
Bardzo łatwy

Gdy w kuchni trzeba się wykazać...

Czas przygotowania

Czas gotowania

Kategoria: Przystawki
Pory roku All
Rodzaj kuchni French

Składniki

Dla/na 2 osoby(osób)

Kaczka

2 udka kaczki
2 duże jabłka
200 ml cydru jabłkowego
świeży tymianek
chili

Kaczka szefa Directions

  1. Umyj, osusz, natnij skórę na kaczych udkach, natrzyj je solą, pieprzem i tymiankiem i odstaw do lodówki na godzinę.

  2. Ułóż kaczkę na suchej patelni skórką w dół i smaż przez kilka minut, a gdy wytopi się tłuszcz, odwróć na drugą stronę i smaż przez kolejne kilka minut.

  3. Zdejmij kaczkę z patelni, a do wytopionego tłuszczu wlej cydr, dopraw solą, pieprzem i chili.

  4. Umyj, obierz jabłka i pokrój je w małe cząstki.

  5. W żaroodpornym naczyniu ułóż udka z kaczki, przykryj jabłkami i wlej sos.

  6. Piecz 15 minut w temperaturze 200 stopni, godzinę w 160 stopniach i ostatnie 15 minut znów w 200 stopniach.

Weź pod uwagę

Możesz przybrać kaczkę ziołami.

Wartości odżywcze

Dla jednej porcji

Kcal: 224 kcal

Twój komentarz będzie pierwszy