Kaczka szefa(z kuchni: Taverna Catalana)
Czas przygotowania
Czas gotowania
| Kategoria: | Przystawki |
| Pory roku | All |
| Rodzaj kuchni | French |
Składniki
Dla/na
2
osoby(osób)
Kaczka
| 2 udka kaczki |
| 2 duże jabłka |
| 200 ml cydru jabłkowego |
| świeży tymianek |
| chili |
Kaczka szefa Directions
-
Umyj, osusz, natnij skórę na kaczych udkach, natrzyj je solą, pieprzem i tymiankiem i odstaw do lodówki na godzinę.
-
Ułóż kaczkę na suchej patelni skórką w dół i smaż przez kilka minut, a gdy wytopi się tłuszcz, odwróć na drugą stronę i smaż przez kolejne kilka minut.
-
Zdejmij kaczkę z patelni, a do wytopionego tłuszczu wlej cydr, dopraw solą, pieprzem i chili.
-
Umyj, obierz jabłka i pokrój je w małe cząstki.
-
W żaroodpornym naczyniu ułóż udka z kaczki, przykryj jabłkami i wlej sos.
-
Piecz 15 minut w temperaturze 200 stopni, godzinę w 160 stopniach i ostatnie 15 minut znów w 200 stopniach.
Weź pod uwagę
Możesz przybrać kaczkę ziołami.
Wartości odżywcze
Dla jednej porcji
| Kcal: | 224 kcal |

