Ślinka wielbłąda(z kuchni: Gwóźdź)
Bardzo łatwy
Prowokacyjna ślinka, na widok której pocieknie Ci ślinka!
Tradycyjny portugalski deser dla miłośników słodyczy
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas odstawienia
2h
| Kategoria: | Słodko |
| Pory roku | Autumn |
| Rodzaj kuchni | Mediteranean |
Składniki
Dla/na
4
Batch(es)
Baba de camelo
| 5 sztuk jajek |
| 1 puszka mleka kondensowanego |
| 5 biszkoptów |
| 5 migdałów |
Ślinka wielbłąda Directions
- Mleko kondensowane w puszce włóż do garnka z wodą i gotuj przez 3 godziny.
- Odczekaj aż mleko wystygnie (Aby przyspieszyć stygnięcie możesz włożyć poszkę do naczynia z zimną wodą lub odstawić na chwilę do lodówki).
- Otwórz puszkę i wlej mleko do dużej miski.
- Oddziel żółtka od białek.
- Dodaj żółtka do skondensowanego mleka i wymieszaj wszystko dokładnie mikserem.
- Ubij białka na sztywno i dodawaj je stopniowo do masy jajeczno-mlecznej łyżką delikatnie mieszając.
- Wlej deser do pucharków
- Udekoruj migdałami i kruszonymi biszkoptami.
- Odstaw na 2 godziny do lodówki.
Weź pod uwagę
Najlepiej serwować deser mocno schłodzony w lodówce.

