Irgingi i szparagi bataty i guacamole(z kuchni: Creative Dir)
Kareta wiosennych króli; bataty, szparagi, ziemniaczki irging, guacamole! Nominacja w kategorii "Najprostsze z najrzadszych."
| Kategoria: | Przystawki |
| Pory roku | Spring Summer |
| Rodzaj kuchni | Mediteranean |
Składniki
Szparagi
| 12 szparagów |
| 20 g masła |
| sól |
| pieprz |
| warzywko |
Irging
| 200 ml oleju |
| 30 dg młodych ziemniaków odmiany Irging |
Bataty
| 1 duży batat |
| 200 ml oleju |
Irgingi i szparagi bataty i guacamole Directions
-
Umyj szparagi i obetnij im stwardniałe końcówki.
-
Wlej wody do ok. połowy wysokości garnka do szparagów, posól ją i zagotuj.
-
Wstaw szparagi w sitku do gotującej się wody, przykręć płomień i gotuj ok. 5 minut, aż woda zabarwi się na zielono.
-
Na patelni stop masło, ułóż na niej szparagi, dopraw pieprzem i warzywkiem i opiekaj przez kilka minut z obu stron, aż się zarumienią.
-
Wlej olej do głębokiego garnka i rozgrzej go do wysokiej temperatury.
-
Wrzuć do garnka z olejem ziemniaczki Irging w mundurkach i piecz aż się zarumienią.
-
Pokrój batata na cienkie paseczki.
-
Wrzuć batatowe paseczki do garnka z rozgrzanym olejek i po chwili, gdy się zrumienią, wyjmij.
Weź pod uwagę
Serve the dish with bread.
Wartości odżywcze
wegetariański Vegan
Dla jednej porcji

