Ośmiorniczki w oliwie z paluszkami krabowymi(z kuchni: Gwóźdź)
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas odstawienia
1h
| Kategoria: | Przystawki |
| Pory roku | |
| Rodzaj kuchni | Mediteranean |
Składniki
Dla/na
4
Batch(es)
Ośmiorniczki
| 1 nieduża ośmiornica |
| 6 paluszków krabowych |
| 3 ząbki czosnku |
| 2 sztuki papryczek chili |
| 1 szklanka oliwy z oliwek |
| 1 1/2 l wody |
Ośmiorniczki w oliwie z paluszkami krabowymi Directions
- Umyj ośmiornicę i usuń jej dziób.
- W garnku ugotuj wodę, lekko ją posól i wrzuć ośmiornicę.
- Gotuj ją do miękkości (ok. 40 - 60 minut). Uwaga: w trakcie gotowania ośmiornica "puści" atrament. Nie zmieniaj wody!
- Przygotuj paluszki krabowe wg przepisu na opakowaniu.
- Pokrój paluszki krabowe w kilkucentymetrowe kawałki i odkrój macki ośmiornicy.
- Na patelni rozgrzej trochę oliwy i podsmaż na niej drobno posiekany czosnek oraz papryczki chili.
- Ułóż w naczyniu macki ośmiornicy, paluszki krabowe, przypraw je czosnkiem i papryczkami na oliwie.
- Dopraw całość wybranymi ziołami i dodatkowo polej oliwą.
Weź pod uwagę
Serwuj z czerwonym winem.

