Ośmiorniczki w oliwie z paluszkami krabowymi
Bardzo łatwy

Dary morza w najlepszym wydaniu

Czas przygotowania

Czas gotowania

Czas odstawienia

1h

Kategoria: Przystawki
Pory roku
Rodzaj kuchni Mediteranean

Składniki

Dla/na 4 Batch(es)

Ośmiorniczki

1 nieduża ośmiornica
6 paluszków krabowych
3 ząbki czosnku
2 sztuki papryczek chili
1 szklanka oliwy z oliwek
1 1/2 l wody

Ośmiorniczki w oliwie z paluszkami krabowymi Directions

  1. Umyj ośmiornicę i usuń jej dziób.
  2. W garnku ugotuj wodę, lekko ją posól i wrzuć ośmiornicę.
  3. Gotuj ją do miękkości (ok. 40 - 60 minut). Uwaga: w trakcie gotowania ośmiornica "puści" atrament. Nie zmieniaj wody!
  4. Przygotuj paluszki krabowe wg przepisu na opakowaniu.
  5. Pokrój paluszki krabowe w kilkucentymetrowe kawałki i odkrój macki ośmiornicy.
  6. Na patelni rozgrzej trochę oliwy i podsmaż na niej drobno posiekany czosnek oraz papryczki chili.
  7. Ułóż w naczyniu macki ośmiornicy, paluszki krabowe, przypraw je czosnkiem i papryczkami na oliwie.
  8. Dopraw całość wybranymi ziołami i dodatkowo polej oliwą.                                                                                

Weź pod uwagę

Serwuj z czerwonym winem.

Twój komentarz będzie pierwszy