Konopka Pizza z trawami i owocami kapara
Bardzo łatwy
Już dodatek mąki konopnej tworzy nową jakość ciasta; jabłuszko kaparowe, to jedna z wisienek na torcie.
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas odstawienia
12h
| Kategoria: | Słodko |
| Pory roku | |
| Rodzaj kuchni | Italian |
Składniki
Dla/na
4
Batch(es)
Ciasto na pizzę konopną
| 300 g mąki pszennej 650 |
| 100 g mąki żytniej |
| 50 g mąki konopnej |
| 1 szklanka wody |
| 2 łyżki oleju |
| 1 łyżeczka soli |
| 1 łyżka cukru |
| 1 łyżka drożdży w proszku |
Sos do pizzy
| 500 g passaty pomidorowej |
| 3 łyżki koncentratu pomidorowego |
| 2 ząbki czosnku |
| oregano |
| bazylia |
| sól |
| pieprz |
Skład pizzy konopnej
| 10 dg sera żółtego |
| 10 dg szynki parmeńskiej |
| 5 pomidorków koktajlowych |
| 5 oliwek |
| 4 jabłuszka kaparowe |
Konopka Pizza z trawami i owocami kapara Directions
- Odważ odpowiednie ilości mąk i wymieszaj je w dużej misie.
- Dosyp drożdże, sól, cukier i jeszcze raz wymieszaj składniki.
- Wlej wodę i olej i wymieszaj wszystko robotem do mieszania ciasta chlebowego.
- Przełóż ciasto do naczynia, przykryj je zmoczoną ściereczką i odstaw na noc do lodówki.
- Przygotuj sos: do rondelka wlej pasatę, koncentrat, wrzuć posiekany drobno czosnek, oregano, bazylię, sól i pieprz. Gotuj sos przez ok. 5 minut.
- Pokrój ser żółty w cienkie paseczki.
- Poprzekrawaj pomidorki na pół, a jabłuszka kaparowe w cienkie talarki.
- Ciasto na pizzę podziel na porcje, uformuj placki i rozgnieć je na okrągłych tacach do pieczenia pizzy.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 240 stopni, wstaw ciasto i piecz je przez ok. 6 minut.
- Wyjmij tacki i poukładaj na pizzy składniki: zacznij od sosu, potem ułóż ser, szynkę, pomidorki, oliwki i jabłuszka kaparowe.
- Wstaw tacki z pizzą z powrotem do piekarnika, przykręć temperaturę do 220 stopni i piecz przez kolejne 6 minut.
Weź pod uwagę
Before serving it, put in into the fridge for an hour or two and wait until it cools down.

