Omleciki lawendowe(z kuchni: Loic de Funes)
Bardzo łatwy
Przenieś się na muskane słońcem lawendowe pola Prowansji. I wrzuć coś na ząb...
Czas przygotowania
Czas gotowania
| Kategoria: | Słodko |
| Pory roku | |
| Rodzaj kuchni | French |
Składniki
Dla/na
4
Batch(es)
Omlet
| 6 jajek |
| 20 g mąki |
| sól |
| pieprz |
| 1 cukinia |
| 2 łyżki oliwy |
| lawenda |
Omleciki lawendowe Directions
- Wbij jajka do dużej miski, dodaj mąkę, sól, pieprz i wymieszaj wszystko mikserem.
- Pokrój cukinię w cienkie talarki, posyp talarki solą, a po kilku minutach odsącz puszczoną wodę ręcznikiem papierowym i przypraw ją pieprzem i warzywkiem.
- Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć cukinię i podpiecz ją aż z obu stron, aż się zrumieni.
- Rozgrzej na patelni olej do wysokiej temperatury.
- Wlej masę jajeczną na patelnię tworząc małe omleciki.
- Po ok. 2 minutach odwróć omplety na drugą stronę.
- Po zdjęciu omletów z patelni ułóż na nich cukinię i posyp obficie lawendą.
Wartości odżywcze
Vegan
Dla jednej porcji

