| Kategoria: | Przystawki |
| Pory roku | All |
| Rodzaj kuchni | French |
| 2 udka kaczki |
| 2 duże jabłka |
| 200 ml cydru jabłkowego |
| świeży tymianek |
| chili |
Umyj, osusz, natnij skórę na kaczych udkach, natrzyj je solą, pieprzem i tymiankiem i odstaw do lodówki na godzinę.
Ułóż kaczkę na suchej patelni skórką w dół i smaż przez kilka minut, a gdy wytopi się tłuszcz, odwróć na drugą stronę i smaż przez kolejne kilka minut.
Zdejmij kaczkę z patelni, a do wytopionego tłuszczu wlej cydr, dopraw solą, pieprzem i chili.
Umyj, obierz jabłka i pokrój je w małe cząstki.
W żaroodpornym naczyniu ułóż udka z kaczki, przykryj jabłkami i wlej sos.
Piecz 15 minut w temperaturze 200 stopni, godzinę w 160 stopniach i ostatnie 15 minut znów w 200 stopniach.
Możesz przybrać kaczkę ziołami.
Dla jednej porcji
| Kcal: | 224 kcal |