Wyróżnione
Konopka Pizza z trawami i owocami kapara
Bardzo łatwy

Już dodatek mąki konopnej tworzy nową jakość ciasta; jabłuszko kaparowe, to jedna z wisienek na torcie.

Czas przygotowania

Czas gotowania

Czas odstawienia

12h

Kategoria: Słodko
Pory roku
Rodzaj kuchni Italian

Składniki

Dla/na 4 Batch(es)

Ciasto na pizzę konopną

300 g mąki pszennej 650
100 g mąki żytniej
50 g mąki konopnej
1 szklanka wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
1 łyżka drożdży w proszku

Sos do pizzy

500 g passaty pomidorowej
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
oregano
bazylia
sól
pieprz

Skład pizzy konopnej

10 dg sera żółtego
10 dg szynki parmeńskiej
5 pomidorków koktajlowych
5 oliwek
4 jabłuszka kaparowe

Konopka Pizza z trawami i owocami kapara Directions

  1. Odważ odpowiednie ilości mąk i wymieszaj je w dużej misie.
  2. Dosyp drożdże, sól, cukier i jeszcze raz wymieszaj składniki.
  3. Wlej wodę i olej i wymieszaj wszystko robotem do mieszania ciasta chlebowego.
  4. Przełóż ciasto do naczynia, przykryj je zmoczoną ściereczką i odstaw na noc do lodówki.
  5. Przygotuj sos: do rondelka wlej pasatę, koncentrat, wrzuć posiekany drobno czosnek, oregano, bazylię, sól i pieprz. Gotuj sos przez ok. 5 minut.
  6. Pokrój ser żółty w cienkie paseczki.
  7. Poprzekrawaj pomidorki na pół, a jabłuszka kaparowe w cienkie talarki.
  8. Ciasto na pizzę podziel na porcje, uformuj placki i rozgnieć je na okrągłych tacach do pieczenia pizzy. 
  9. Rozgrzej piekarnik do temperatury 240 stopni, wstaw ciasto i piecz je przez ok. 6 minut.
  10. Wyjmij tacki i poukładaj na pizzy składniki: zacznij od sosu, potem ułóż ser, szynkę, pomidorki, oliwki i jabłuszka kaparowe.
  11. Wstaw tacki z pizzą z powrotem do piekarnika, przykręć temperaturę do 220 stopni i piecz przez kolejne 6 minut.                                                                         

Weź pod uwagę

Before serving it, put in into the fridge for an hour or two and wait until it cools down.

Twój komentarz będzie pierwszy

Cron Job Starts